tisdag 25 januari 2011

Samtal

Jag har aldrig varit i Rom tidigare. Men i helgen har jag varit i denna fantastiska stad, och jag lär komma tillbaka!

Jag har heller aldrig varit i Engelbrektskyrkan tidigare, men igår kväll var jag där och lyssnade till samtalet mellan Eva Brunne, Jimmie Åkesson och Marcei Zaremba.

Man kan hoppas att detta samtal var en viktig start på något gott, en hel del bra saker sades, men i ärlighetens namn var det ett ganska lamt och tråkigt samtal. Marcei Zaremba, vars artikel i DN publicerades strax efter det att Sverigedemokraterna demonstrativt marscherat ut ur Storkyrkan, var den som hade mest att tillföra i mina öron.

”Reaktionerna på Sverigedemokraternas inträde i riksdagen oroar mig mera än inträdet i sig”, skrev Zaremba i DN strax efter det att SD marscherat ut ur Storkyrkan. Läs här för den som missat.

Klokt. Hur ogärna vi än vill ha SD i riksdagen.

Zaremba uttrycker en klarsynthet jag är glad över att se i svensk debatt, som ser den "mobbingmentalitet" vi så lätt lägger oss till med som människor. Hur goda avsikter vi än må ha. Vi "goda" människor tar oss rätten att (för att återknyta till mitt förra blogginlägg) kasta första stenen och dela upp i "vi" och "dom", svart och vitt, ont och gott. För den goda sakens skull, som vi ser det...

7 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Numera är ju alla kränkta för i princip vad som helst...
Man får snart inte säga ifrån till mobbare för då riskerar man att kränka dem.

Jag tror att det är bra att säga ifrån även till SD när de driver en linje som går emot det öppna och inkluderande samhället där alla har samma rättigheter.
Om de känner sig kränkta och illa behandlade av att få mothugg och motstånd så får det faktiskt vara så.

För mig handlar det om att ta konsekvensen av min kristna tro.

Maria sa...

Jag håller med P-A om det löjliga i att alla känner sig krä-häääänkta för precis vad som helst. Och att det att säga ifrån mot dumheter, faktiskt är en konsekvens av min tro. Ska jag leva den eller inte?!

Sen undrar jag om du har några bra tips från Rom, jag är på väg dit i maj och har aldrig varit i Italien förut. Vatikanen är förstås inbokad redan, men sen? Vi kommer bo centralt.

Anonym sa...

Detta är inte okomplicerat. Jag bloggade själv om det. Var inte där men fastnade för Brunnes kommentar: Jämför inte det bästa hos dig själv med det värsta hos de andra.

Visst ska man, som kristen och troende, ta konsekvenserna av sin tro, men vad det handlar om, tror jag, är hur. Och här tänker jag mig att Zaremba menar att vi kan inte få bort det dåliga genom att idiotförklara det eller ignorera det.

Tänker mig att han menar mer att vårt ansvar - oavsett tro - är att lyfta fram det som man är FÖR - mänskliga rättigheter, solidaritet, kärleken till nästan - och inte rikta in sig på det som man är MOT.

Något sådant. Eller?

Söderstories sa...

Hej på er alla, vad kul med en massa kommentarer!

Nej, det är sannerligen inte enkelt det här, och det sista jag vill är att ta SD i försvar. Det hoppas jag alla förstår!

Håller med dig P-A, om att vi lever i ett lättkränkthetens samhälle, och det är inte detta jag vill åt. SD spelar på detta och jag tyckte de uppförde sig oerhört barnsligt i Storkyrkan (och gör ständigt tycker jag...)!

Det är av oerhörd vikt att tron får konsekvenser, och att vi därmed står upp för människovärdet! Ibland behöver vi markera. Som mot SD. Men, det är HUR denna markering sker som är frågan. Just som du skriver, Carolina. Ibland upplever jag att denna markering sker med samma mynt som dem man kritiserar. Dvs, människovärdet tycks bara gälla dem som tycker som oss. Detta tycker jag Zaremba kommer åt på ett klokt sätt. Annars bidrar vi till den strutspolitik som är så farlig, som skapar än mer lättkränkthet, som skapar än mer känsla av marginalisering och utanförskap och som i värsta fall leder till extremism och terrorism.

Men nej, det är inte enkelt det här...

Söderstories sa...

Maria: Jag återkommer med Rom-tips....även om vi bara var där några få korta dagar. Det är en underbar stad. Utmärkt resmål!

Anonym sa...

Jag lyssnade på webb tv dagen efteråt,två ord som en mötesdeltagare föreslog tyckte jag var ypperligt för livet i sin helhet: att följa grundlagen och mänskliga rättigheter.

Söderstories sa...

Det där tycker jag är jättebra riktlinjer! Det är ju de överenskommelser vi har för att försöka leva så gott vi kan i den här världen, sida vid sida!