lördag 23 juli 2011

Oslo!

Oslo! Så fruktansvärt! Så många döda, barn, oskyldiga liv som någon tagit sig rätten att ta. Alla tankar och böner är hos Osloborna en dag som denna. Kyrie Eleison, Herre förbarma dig över dem, över oss alla!

En mamma uttrycker på Facebook att det är dags för barnkalas för hennes fyraåring, att det känns oviktigt idag men för en fyraåring är det inte oviktigt och att fyraåringen därför ska få sitt kalas ändå. Kloka mamman som låter fyraåringen få vara förebild! Låt oss ALDRIG tro att det är oviktigt med barnkalas! Låt oss aldrig, aldrig falla dit att tro att hat och ondska behöver sätta agendan för våra liv och därför hindrar barn från att leka, människor från att älska och dansa!

Hur visar vi vårt deltagande i Norges sorg? Ska vi stanna upp och sörja eller ska vi genomföra alla våra planer vi hade för idag, frågar sig en annan vän på Facebook? Någon tror på att fortsätta leva. Någon tror på eftertanken, att stanna upp och mötas i kyrkorna.

Det sägs att gärningsmannen utfört detta dåd i tro. I en stark övertygelse. Är han en kristen fundamentalist, rent av? För tidigt att säga någonting men det verkar så.
Han hade uttryckt på Twitter ett citat av John Stuart Mill: En människas övertygelse är likvärdig med styrkan av 100 000 med ett svalt intresse.

Att tron kan hjälpa oss människor till en styrka vi inte trodde vara möjlig råder måhända inga tvivel om för den som tror. Men styrkan ligger just i att behöva en annan människa! Också en människa så olik mig själv i tanke, ord och handling. På så vis kan vi, måste vi, behöver vi stötta varandra i tron på att kärlek och liv är starkare än hat och död. Och på så vis få styrka att verka för freden och kärleken i den här världen!

Hatet och terrorn vill lamslå oss. I vår tro på Gud som vill liv för hela vår värld behöver vi inte lamslås, vi kan fortsätta verka för livet, freden och kärleken!

Jens Stoltenberg säger att det här ska stärka demokratin, att terrorn inte ska sätta stopp för vår frihet. Heja Jens.

På måndag åker jag på ett tre veckors läger med 39 ungdomar. Gud förbarma dig över oss, och hjälp oss i sympati med de norska ungdomarna låta vårt läger gå i livsbejakelsens och kärlekens tecken!

2 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Låt oss be för att våra hjärtan inte stängs i hat.
Endast kärleken kan övervinna hatet. Och där har var och en av oss ett ansvar.

Söderstories sa...

Så sant, så sant! Låt oss fortsätta påminna varandra om detta..