fredag 24 september 2010

Godhet, känslor och två böcker

Sitter på ett tåg, ett mycket långsamt sådant mellan Stockholm och Göteborg och surfar bland bloggar och sidor på nätet. Mycket känslor har svallat den senaste veckan, också hos mig.

Vem är rasist? Diskuteras rasism eller integration? I alla fall nu. Eller? Alla rasar mot SD, alla rasar mot dem som rasar mot SD, eller mot dem som inte rasar. SD rasar inte alls..eller, för de är bara nöjda, eller vad?...allt och alla rasar..eller...

Jag läser Desmond och Mpho Tutus bok "Om Godhet". Jag slukades upp av boken och godheten genast och har läst halva boken redan, bara under den här tågresan. Att kunna se godheten mitt i ondskan, kärleken i hatet och hoppet i det svåra. Fastnade för två citat ur boken:

"Heligheten är inget soloprojekt" Mycket bra.

"Vi har friheten att välja det som är rätt, Men detta skulle vara meningslöst om vi inte också hade friheten att välja det som är fel."

Nu har vi fått rasa och reagera. Dags att börja handla. Samla alla goda krafter vi kan. Och jag tror allt rasande och reagerande kan frigöra massor av sådana goda krafter, om vi väljer att rikta dem rätt, förstås!

Imorgon ska jag gå på bokmässan, där också Mpho Tutu har varit. En annan bra bok jag vill rekommendera är "Bråkdelen av en sekund" av Carolina Johansson. Kl 10 berättar hon om den på Se Människan Scenen. Kom dit alla som är i Göteborg!

2 kommentarer:

Carolina sa...

Det var jättefint att se dig där - ett känt ansikte. Lyssnade på Mpho senare under dagen.Tyckte bokmässan var väldigt kul - om än utmattande. Ses!

Söderstories sa...

Ja, jag gillade verkligen bokmässan också! Det var så roligt att höra dig tala om din bok. Du gjorde en strålande insats! Hoppas du får vila lite nu. Vi ses snart!
Jenny