måndag 21 juni 2010

Stories from the City, stories from the street...

Jag sitter med en kall öl på en veranda i ett hett New Jersey och tittar på eldflugorna som flammar förbi i mörkret.

Igår träffade jag goda vänner för en picknic i Central Park och fick då veta att just idag skulle Ib och Anita avtackas i gudstjänsten i Svenska kyrkan. Så roligt att jag lyckades pricka in just denna helg i stan! Ib och Anita kom som kyrkoherde och husmor under min tid i New York och kom att betyda mycket för mig (och så många andra). Nu ska de tillbaka till Sverige. "Förlorad och återfunnen" var dagens tema. Återfunnet är mycket här i New York!

New York-mentaliteten är något av det återfunna, som så lätt glöms bort i Sverige. Jag och Anders pratade om det i Parken igår. Den där mentaliteten vi mår så bra av. Den där mentaliteten som faller sig så naturlig här. Mentaliteten som innebär öppenhet, att man pratar med folk utan att ens tänka på att det skulle vara något tokigt i det. Folk på tunnelbanan, folk i affären, folk på restaurangen. Människor som kommer i ens väg, helt enkelt. Många människor. Liten yta. Klart vi talar med varann, klart vi ser varann! Trevligare så. Tycker jag. Och 9 miljoner New Yorkers med mig, verkar det som.

För ett tag sen hittade jag "min" klänning i en liten butik på Söder. När jag säger "min", menar jag att den satt perfekt. Jag brydde inte ens av mig att ta av mig den efter att ha provat den, utan betalade och behöll den på. I fridshälsningen i dagens mässa kom en kvinna, som jag träffat tidigare i Svenska Kyrkan fram och sa: "Åh, snygg klänning du har! Det är jag som har sytt den." Just det ja, den där butiken finns i Stockholm, Paris..och New York. Sverige blir så litet i New York, New York blir litet i Sverige! Svenska New Yorkers. Jag gillar dem!

Ikväll startade Barth-konferensen med bankett. Det här kommer att bli spännande. Mycket spännande. Barth är spännande. Barth-människor också. En del läser Barth hellere än bibeln, verkar det som..hmm....Intressant. Hur som helst tror jag han har mycket att tillföra till mitt teologiska tänk just nu, Barth. Jag återkommer.

2 kommentarer:

Anna sa...

Låter häligt! Hoppas att Barth också blir bra och ta med dig lite New York-mentalitet hem. Kram

Söderstories sa...

Ja, härligt är det. Och lite nördigt..hihi. Jag ska verkligen ta med lite New York mentalitet hem nu när jag fyllt på med mer! Kram