måndag 25 januari 2010

(Quee)Re-Locatio(n)

Hej bloggen och läsare, jag är tillbaks! Jag har haft semester i en av världens mest underbara städer!!! Nej, jag åkte aldrig till New York, Paris får också vänta en stund. Jag har bara varit i Stockholm!

Ibland behöver man resa för att få perspektiv, ibland behöver man stanna hemma för att ta ut nya riktningar. Eller bara för att vila. Jag tillhör dem som helst reser. Helst till New York. Men den här gången valde jag att stanna hemma!

Jag har promenerat där jag aldrig brukar promenera, sovit så länge som jag aldrig sover och njutit av Stockholm som jag lätt glömmer när jag jobbar.

Lite för att se vart jag står, lite för att se vart jag är på väg.

Nya och fördjupade perspektiv hoppas jag däremot att kursen i Queerteologi ska ge mig, som jag hoppade på idag. Queerteologi handlar inte som man kan tro, enbart om sexualitet och kön. Snarare menas att det är så många fler faktorer som spelar roll för att komma åt maktstrukturer i vårt samhälle.

Det är lätt att tala om öppenhet och allas lika värde i kyrkan. Det är svårt att omsätta det hela i praktiken. Vår mänsklighet gör att vi ständigt hamnar i nya maktordningar gentemot varandra.

Bra, mindre bra eller rent av dåliga.

Jag skulle inte säga att makten är problemet. Den kommer alltid finnas vare sig vi vill eller ej, utan det är hur den bedrivs som är själva grejen. Därför finns det behov av att försöka förstå och ibland förändra dessa strukturer. I synnerhet för att undvika att människor far illa.

Det som är spännande med Queerteologiforskningen där den befinner sig idag, är att den så tydligt tar traditionen och historien på allvar.

Och den som följt min blogg kan därmed förstå att jag trivs! Tidigare har man (lite naivt?) trott att om vi gör oss av med traditionen så kan vi skapa en ny (maktlös?) kyrka och teologi. Idag plockar man istället upp traditionen, för att inse att den är så mycket mer komplex än att vi bara kan se den som förlegad. Att återta, eller Re-lokalisera, typ...

Det är kanske lätt att tro att det är vi protestanter som är ledande inom denna forskning, men faktum är att de mest framstående idag är katoliker och anglikaner. Ganska så högkyrkliga och traditionella sådana dessutom.

Och återigen kastas alla våra föreställningar på ända! OCH JAG ÄLSKAR DET! Tack kära Jayne för en spännande föreläsning. Jag ser fram emot de kommande! Den som vill kan läsa mer här vad Jayne Svenungsson skriver om det hela.

Kommande vår kommer för mig att präglas av bland annat en del Queerteologi, förhoppningsvis mycket musik. Så planerar jag lite Paris och en beskärd del New York också. Och kyrka såklart.

Hey, det blev ett långt inlägg. Jag har saknat att blogga!!

6 kommentarer:

Maria sa...

Wow, det låter superspännande! Var läser du det?

Söderstories sa...

På Teologiska Högskolan i Stockholm. Superspännande, verkligen!

planet"Flissan"Marklund sa...

Jag har gått I LHS-typ . Undran: Hur "komplex "är eller har traditionen i Kyrkan varit ? ?? Katoliker kan också tänka gu bevars och är av kött och blod Alla de människomeningar som finns i Svenska Dagbladets artikel du ref.till.Tillkrånglat(ta och ge språk,akademikers tuggande) språk gööör ingen Kristen. fatta--! Vi är nu 2010 och Artikeln känns som ett försvarstal för ett underliggande komplex hos X Köper inte det det minsta..Egot förvandlas i kontakt med guds ande...........Gud ger ljus över sitt ord och människomeninagar skymmer detta fantastiska vi kan finna i angligt liv ..Gud är kraft ljus klarsyn och en nåd att stilla bedja om..Grotta inte ner dig i tankebyggnader , snälla var kritisk. oförtrutet. ödmjuka hälsningar and god bless

Söderstories sa...

Flissan,
Det är i högsta grad lätt att vår tro förirrar sig bort i intellektuella resonemang, det håller jag med dig om! Och jag tror inte heller att detta intellektuella resonemang gör någon tro, utan att tron handlar om den egna kontakten med, och kärleken till Gud och människor, vilken tar sin utgångspunkt i människans inre och den kristna gemenskapen samt tolkas genom Bibeln och traditionen. Men jag tror också att intellektuella resonemang behövs. De har ju också funnits sen Kyrkans barndom med början i ökenfäderna och Augustinus, så det är ju på inget sätt något nytt! Och enligt god Katolsk tradition dessutom! Jag har stor respekt och ödmjukhet inför den Katolska kyrkan liksom för alla kyrkofamiljer. Sen kan vi ha olika uppfattningar om hur tron ska tolkas och levas, med det är en annan sak. Vi hör alla samman i denna Kristi kropp ändå!

Jag menar att traditionen är komplex därför att människor och människors erfarenheter är komplexa, ja själva livet i sig är ganska komplext många gånger! Därför tror jag också att det behövs ett intellektuellt resonemang kring tro, dogmer och tradition. Just för att vi inte ska låta egot ta överhanden!

Men det viktiga är till syvene och sist ändå kärleken till Gud, nästan och sig själv!

Allt gott,

Jenny

planet"Flissan"Marklund sa...

Hej! och bra tt du skriver till mig..plus i kanten.!. Ordet Queerteolgi finns inte i odlistan. Vad har du för översättnig på det.? mer än dt du försökt skriva förut-- Bibeln använder bilder ,det är ofta också mitt sätt att hantera text.. SVD.s artikel är ett praktexempel på intelektuell och onödigt tillgjort akademispråk .Folk som inte läser på universitet kan bara beklaga språkets tillgjordhet och har ringa värde för den icke intresserade.. Att det skulle hjälpa till att bli mindre egoistisk .-köper inte jag- Det är nog snarare tvärt om-tyverr i verkligheten. Fjärmar(gömmer) man sig tillräckligt länge in bland de s.k "skriftlärde" är risken stor att man inte kommer att ha kvar ljuset i sitt hjärta ,lågan slocknar om du förstår mig.?. att känna att tänka och att vilja är pelarna i vårat inre. INTE konstlade" tankebyggnader" .Som jag skrev.Läs gärna Eckhart Tolles bok EN NY JORD,ditt inre syfte. Den rekomenderar jag, hellre än det du nu håller på med :-). ödmjukt hälsning med allt det bästsa för din utveckling som präst. eva.Du är viktig och värdefull i dagens samhälle.tänk på det .

Söderstories sa...

Jag tror att vi alla måste vara måna om att bevara ljuset i våra hjärtan och hålla lågan brinnande, vare sig vi är intellektuella eller ej! Jag ska kolla upp Tolles bok, spännande!

Här kan du se denna definition av queerteologi ser ut.

Frid