torsdag 11 februari 2010

Gilla gilla läget

Gilla läget!

Det är ett fantastiskt bra uttryck! Jag beundrar människor som gör sånt. Tar livet som det är och accepterar att saker och ting inte är som man vill ha dem. Som gillar läget!

Ibland gör jag det. Ibland gör jag det inte, utan är urusel på att gilla läget. Jag vill ofta gärna fixa, dona och ordna. Kan sällan låta bli att ha en åsikt eller två. Skriva, tycka, göra...Men jag önskar mig faktiskt mer och mer att lära mig att gilla att gilla läget.

Ibland är det förstås bra att vara en sån som inte gillar läget. Vad vore väl min blogg om jag bara skulle gå runt och gilla läget? Och det vete tusan om jag hade varit präst över huvudtaget. En del tänker säkert att världen skulle varit en hemskare värld om vi inte hade haft människor som just vägrat "gilla läget". Tänk på alla som kämpat för människor i alla tider.

Ändå tror jag att världen behöver minst lika många människor som gillar läget, eller att vi människor kan gilla mycket att gilla läget. Att det ligger något av en slags livssanning i åtminstone en slags typ av "gilla läget", jo jag tycker till och med att det är nåt slags djupt kristet över det (det är det förstås i att inte gilla läget också, men det är inte vad det här inlägget handlar om). Men jag tror faktiskt man kan hitta nån finurlig kombination av "gilla läget" och "inte gilla det". Jag tror att det kan ha nåt att göra med tillit, kärlek och ödmjukhet och att man kan läsa om det i bibeln...

Jag blundar och tänker på mig själv gillandes läget...av nån anledning ser jag mig själv sittandes i skuggan av ett..citronträd...hmm..medelhavsklimat...en stilla bris...o ett glas vin på bordet..nyrensade oliver...rutig duk....Ah, oj nej, jag dagdrömmer visst. Sverige-vinter. Ok, det är HÄR och NU jag ska gilla läget alltså??

Jaja, tills dess försöker jag gilla läget att jag ibland har svårt att gilla att gilla läget.

4 kommentarer:

Kyrkoherdens tankar sa...

God morgon Jenny.

När jag jobbade i det militära då sa vi ofta till soldaterna att "man måste gilla läget". Det handlade inte om att man skulle tycka om allt och vara nöjd med det som var. Nej gilla läget som jaj har lärt mig det, det handlar om det jag inte kan påverka.

Det jag kan påverka, det ska jag påverka, men det jag inte kan påverka kostar en massa energi om jag inte gillar läget. Därför gillar jag ofta läget vad gäller väder, tv-program, trafikstockningar, andra människors val med mera.

Krister

Anonym sa...

Jag tänker att man kan "öppna sig för läget". Att gilla läget är ju också att avstå från att jämföra med ett önskvärdare läge, att ge sig in i att utforska den specifika situationen precis som den är, att lägga av sig sina fördomar och föreställningar om hur det borde vara. Men man kanske inte måste "gilla" den, risken finns ju att hjärtat blir lite förhårdnat. Man känner ju det man känner. Att gilla läget är kanske släkt med det lite slitna uttrycket "bend like seaweed". Att mjukna.
Karin

Anonym sa...

Hej alla!
Det är så härligt att läsa den här bloggen.
Jag blir glad varje gång.

Krister har en tanke om att gilla läget så som jag försöker göra. Det jag inte kan påverka känns onödigt att lägga energi på.

Tre djupa andetag gör underverk och lite lättare att praktisera att gilla läget:-)
Det kanske inte alltid betyder att man gillar det, men kan acceptera
Då känner jag att jag blir mer harmonisk.
Och så kommer ju ringarna på vattnet i regel. Är jag harmonisk blir min omgivning likaså.
Gilla läget är riktigt användbart i många situationer. Särskilt sådana som kan framkalla lite stress
I kön till kassan i matbutiken en fredag
I bilkön på väg hem

Läser också vad du Jenny skriver, blundar och drömmer dig bort. Absolut dagdrömma och gilla, gilla läget. Det är ju också att vara här och nu och gilla.
Gilla läget och att ha förmågan (kunna påverka:-) att kunna drömma sig bort.
Ja, det är ju precis så....en finurlig kombination..

Lena

Söderstories sa...

En oslagbar kombination är: Gilla läget och DRÖM!! Det tror jag! Tack för att ni läser och kommer med spännande kommentarer!