måndag 1 februari 2010

Med tankar och sinnen

Lösa tankar från dagens föreläsning i Queerteologi:

Inte för att vi på mänsklig väg kan, kommer eller ska skapa paradiset på jorden. Men därför att den profetiska rösten fortfarande ljuder. Rösten som ännu värnar om främlingen, den faderlöse och änkan.

Den profetiska rösten och det seende ögat. Ögat som ser när vi människor är blinda. Som ser bortom, som ser igenom, som skådar djupet. Som ser att saker inte alltid är vad de tycks vara, som vågar se igenom normer, vanor, mönster och beteenden. Cementerade eller populistiska. Som "queerar" tillvaron med dess mönster.

Guds seende öga, som ser var och en av oss som både syndare och rättfärdig, som både möjlig förövare och möjligt offer, som både förtryckare och förtryckt. Gud som ser, som älskar, som talar och som förlåter och upprättar oavsett vilket.

Med öppna öron för Guds röst och i ödmjukhet inför Guds öga kan vi därmed leva ett mänskligt liv här på jorden. Men med en försmak av, och med blicken fäst mot paradiset.

2 kommentarer:

Kyrkoherdens tankar sa...

Hej Jenny.

Du har en otrolig förmåga att uttrycka dig vackert och ändå begripligt. Det är djupt teologiskt utan att vara krångligt.

Det du skrivet är ett perfekt beredelseord...

Krister

Söderstories sa...

Oh, tack ska du ha! Kanske jag ska ta det med i morgondagens högmässa...

Jenny