lördag 6 februari 2010

Veckans V...

Veckans va??:Studenter förbjuds blogga om religion och politik. Internet och bloggande kan innebära både problem och möjligheter på arbetsplatser t ex, och det kan vara svårt att veta var gränsen går. (Gissa vem som började dubbelkolla sina bilder på Facebook när hon i veckan blev Facebook-vän med sin kyrkoherde...) Lunds universitet verkar se problemen. Men ärligt talat, osar det inte lite öststatskommunism här?

Veckans varsågod! :Påven ser däremot möjligheterna. Jag tar mig den stora friheten och tolkar in "..och kvinnor" i hans uppmaning till världens kyrkor att se möjligheterna med internet.

Veckans Villa Villerkulla: Nya EU-ministern Birgitta Ohlsson vill vara stark och snäll. Som Pippi Långstrump. En kombination jag också tror på!

Veckans Vidrigaste: Ett av de mest brutala hedersmorden som uppdagades i veckan. Jag gråter inombords när jag läser om det.

Veckans Värt att fundera över: Långa väntetider på begravning. Teologen tolkar och kopplar till vår kulturs förakt för kroppen och rädsla för det dödliga. Som i slutändan blir en rädsla för att leva.

Veckan Väldigt, väldigt kort. Då var det dags att ta itu med vad jag egentligen skulle göra vid datorn. Skriva klart predikan...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt vad som är konstigt med det???
Det är den turkiska och kurdiska kulturen och historien som handlar om.
Turkar och kurder begick folkmord på armenier 1915. De våldtog armeniska barn och kvinnor och sen brändes de ihjäl levande och bl.a. begravdes de levande. Några turkar och kurder spelade lotto på de armeniska gravida kvinnor som blev knivhuggna i magen för att skulle kollas om det var en pojke eller flicka i magen.
De samlade armeniska barn som brändes ihjäl bl.a. i en kyrka och barnhem. (Alma Johansson som var svensk ögonvittne för det här)
under tiden deporterades hundra tusen tal armenier i öknen och de hade varken mat eller vatten.
1915 lyckades de att utrotade 75% armeniska folket.
Vad ska man förvänta sig från Turkiet när de inte vill erkänna sin historia?
Dessutom är Sverige (dubbelmoralt land) inte intresserat av att hjälpa Turkiet med mänskliga rättigheter genom att uppmana Turkiet att erkänna folkmordet på armenierna 1915-1933 Men Sverige vill bara att Turkiet gå med EU utan förbättring. Hur fungerar det här?
Nu vet du lite grann om deras historia.
När det gäller kulturen så vet du att hedersmord är en av deras kultur.
Kom igen! gräv mer i nuvarande Turkiet kommer du hitta hundra tusen tal skelett på armenierna.
Noubar

Söderstories sa...

Noubar, utan att ge mig in i hedersmord-debatten alltför mycket (helt enkelt för att jag har för lite kunskap och förståelse om fenomenet), så förfasas jag ändå över sådana grymheter som sker. Grymheter som sker inom många kulturer, just som du skriver- många gånger för att man inte ser till och erkänner historien- och försöker lära sig ett och annat av den. Jag förfasas, samtidigt vet jag att det är mer komplext och svårförståeligt än vad vi som gemene man och kvinna i Sverige många gånger kan förstå. Mord är alltid hemskt, och förtryck av människor likaså. Turkiet har en intressant och ibland hemsk historia som jag gärna skulle lära mig mer om. Kanske har vi också mycket att lära därifrån? Ett land som levt med mångkulturalitet under många år, något som vi i Sverige exempelvis behöver lära oss mer om! Och ja, jag skulle också önska att Sverige och svenskarna kunde utveckla lite mer ryggrad!

Tack för dina tankar,
Jenny