lördag 19 mars 2011

Mediefasta?

Så sitter jag på mitt lilla kvarterscafé och ska skriva klart morgondagens predikan, men som vanligt bloggar jag istället.... I Kyrkans tidning den här veckan ville ledaren att kyrkan ska uppmana till mediefasta. Nej, jag tänker inte uppmana till mediefasta i min predikan.

Ledaren bygger på att fasta från allt informationsflöde och våga låta bli att "ha koll". Men hela resonemanget bygger på att "ha koll" på omvärlden har man för sin egen skull, för att vi ska framstå som kloka insatta människor. Och så kan det säkert vara många gånger, men...

Att "ha koll" på omvärlden är väl snarare ett ypperligt sätt att påminna sig om att människor lever i andra situationer än vi själva och att vi är del av ett större sammanhang. Att komma ifrån sin egen självupptagenhet helt enkelt!

Jesus drog sig undan ibland. Men det var alltid för att samla kraft för att gå ut till folket igen. Ibland blir religionen, tron, kyrkan något som bara är till för sig själv. Det blir den när den blir världsfrånvänd och hellre fastar och putsar på sin egen yta än är till för människorna.

Ibland, också i vår tid, blir andlighet något som riktar sig enbart till det inre livet. Ibland tycks religioner vilja rikta sig mer utåt och i sitt värsta tillstånd kontrollera omvärlden, snarare än rikta sig också inåt för att upprätta och befria människor.

I bästa fall sker en kombination. Riktningen inåt går inte att koppla bort från riktningen utåt.

Därför är det ypperligt att skriva predikan på detta, mitt lilla Italienska kvarterscafé där espressomaskinen pyser, pizzabaket doftar och människor kommer in, hejar glatt, sitter, stojar, pratar med de pratglada ägarna..Nej, jag mediefastar inte. Jag fastar nog egentligen inte alls.

Möjligtvis tränar jag mig på att koppla samman. Så i samma värld som jag riktar mig inåt för att skriva predikan, sitter vi här som en, om än relativt anonym, Hornstullsfamilj och dricker nybryggt espresso och äter nybakade cannelonis, samtidigt som människor också just nu kämpar för frihet i Nordafrika och för sin överlevnad i Japan...och, tänka sig, vi angår faktiskt varandra!

Så, mediefasta...nej tack.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men nog mediefastar du! Vi längtar efter Dina kloka tankar!
Tänker f ö att det viktiga inte är att mediefasta utan att inte mediefastna.

Söderstories sa...

Ja...tänka sig...det blev det visst. En liten välbehövlig semester gav mig mediefasta utan att jag tänkte på det. Men snart ska här bloggas igen ;)